Ezt a címet dr. Michel Odent azonos című könyvcíméből emeltük át. Odent nemzetközi hírű szülésspecialista és Franciaországban elsőként vezette be a vízben vajúdás és szülés lehetőségét. A vízben vajúdás és szülés egy reális lehetőség a természetes szülés folyamatában, a megfelelő körülmények megteremtése mellett. Bálint Balázs és Bálint Sándor tanulmánya[1] alapján szeretnénk ebbe most betekintést nyújtani. A cikket Udvarnoky Zsófia foglalja össze.

A víz lételemünk

Először is fontos tisztáznunk, hogy a víz mindig is jelen volt a szüléseknél, gondoljunk a magzatvízre, ami jelzi a szülés folyamatának megindulását, az orvos kézmosására, amiről már tudjuk, Semmelweis Ignácnak köszönhetően, hogy életet ment. A vajúdó arcát és testét is vízzel hűsítik, a folyadékpótlás pedig elengedhetetlen a szülő nő számára, és végül, az újszülöttet is megfürdetik, remélhetőleg az aranyóra után.

Rengeteg mítosz és monda is kering arról, hogy a vízben szülés természetes gyakorlat volt már az ókori görög és egyiptomi születéseknek is. A nyolcvanas években aztán Michel Odent megjelentetett egy cikket, amiben 100 vízben szülésről számolt be. Akkor és azóta is sokan ezt divatnak gondolják, és mai napig nagyon megosztó témája ez is a szülészeti ellátásnak, ugyanakkor vannak olyan pozitív hatásai, amelyek mellett nem lehet elmenni.

Az újszülött vízből vízbe való érkezése óriási lehetőség a születésben

Pozitív hatások

Vegyük sorra, milyen kimutathatóan is pozitív következményei lehetnek a vízben vajúdásnak és szülésnek is. Ezeket a tanulmány konkrét kutatási eredményekre alapozza, melyet szintén érdemes elolvasni a korábban már jelzett könyvben.  

 • A vízben való felhajtóerő miatt könnyebb és lazább a kádban való mozgás
 • Fájdalomcsillapító hatása van
 • Kisebb mértékű a szülő nő deréktáji fájdalma
 • Vérnyomáscsökkentő
 • Kevesebb a gátmetszés, a szülésbefejező beavatkozás és a császármetszés
 • Emelkedik az először szülők örömteli természetes szülési aránya
 • Csökken a szorongás, az anyai elégedettség és érzelmi jóllét nő
 • Csökken a születés időtartama
 • Rövidebb a tágulási szak és gyorsabb a szülés
 • A magzat számára az oxigénellátás fokozódik
 • A magzat haladása (forgása) a szülőcsatornában gyorsabb
 • Hatásosabb az azonnali bőr-bőr kontaktus
 • Az intenzív gyermekosztályra (PIC) való átszállítás kevesebb
 • Gyorsabb a születés utáni adaptáció a külvilághoz

A viták ellenére azt a konklúziót már le lehet vonni, hogy az egészséges, azaz úgynevezett alacsony kockázatú nők és újszülöttjeik számára ez a szülési forma semmilyen kockázatot nem jelent akkor, ha mindenki betartja a szigorú szakmai, szervezési és higiénés szabályokat. A vita mostanra inkább akörül forog, hogy azt már tudjuk, a vajúdási szakaszban a kitolásig biztonságos a vízben tartózkodni, de a kérdés az, hogy a kitolási és lepényi szakaszban szabad-e alkalmazni. Az amerikai szülészorvosok kollégiuma támogatja a vízben vajúdást, sőt, elfogadja a nagy mintán végzett vizsgálatok eredményeit is, miszerint az anyára és magzatára kifejezetten pozitív hatásokkal bír a vízben vajúdás lehetősége, de a vízben szülést már nem támogatják. Úgy gondolják, hogy a szülés közben felléphető kockázat nagyobb, mint a víz kedvező hatása. Az angol és amerikai szülésznők viszont támogatják a vízben vajúdást és szülést is.

dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász beszél a vízben szülés előnyeiről

Magyarországon a vízben szülés

Magyarországon 1994-ben indult el vízben vajúdás gyakorlata, A Szent István Kórház egyik szülőszobájába tettek kádat, és vajúdásra használták. Sajnos azonban a szülészeti kollégium az elmúlt évtizedekben nem foglalkozott a vízben vajúdással és szüléssel sem, és jelenleg sincsen erről hivatalos állásfoglalás. 2000-ben Bálint Sándor jelentetett meg egy cikket a Nőorvosok Lapjában, amelyben két vízben szülés esetét ismertette, de nem született erre semmilyen érdemi szakmai válasz.

Tudjuk, hogy zajlanak vízben szülések egyes kórházakban, a Szent Imre Kórházban 1996-tól 2016-ig 409 vízben szülés zajlott le. Angliában és Németországban a vízben szülés a szülészet részévé vált, van olyan nemzetközi gyakorlat, amely már harminc évre tekint vissza e témában, és sok olyan intézmény van, amely már kifejezetten a vízben szülésre specializálódott. Magyarországon egyelőre arra volna szükség, hogy a szülészeti alternatívákat, így a vízben szülést is, oktatni lehessen erre szakosodott intézmény(ek)ben, mert egyelőre kevés az információ és gyakorlat ehhez. 2019 óta Magyarországon is hivatalosan is elfogadott szülési móddá vált a nem szárazföldi változat, éppen ezért is nagy szükség volna arra, hogy ez ne maradjon tabutéma, és az információ minél több helyen elérhető legyen.

Végezetül szeretnénk leszögezni, hogy nem állást foglalunk egyik vagy másik szülési forma mellett, hanem a tudásmegosztásban veszünk részt. A vízben szülés is lehetőség, és erősíti azt az alapvetést, hogy a szülő nő kompetenciáját nem szabad elvenni, meg kell teremteni a szülés biztonságos terét, amelynek része kellene hogy legyen a vízben szülés lehetősége is. Ezt támasztja alá egy igen megható idézet is, amely a tanulmány egyik vízben szüléssel kapcsolatos kommentárjából származik. Az eseményről a bába és az orvos ezt nyilatkozták:

„Tulajdonképpen nem akadt sok munkánk. Annyi dolgunk volt, hogy szívhangot hallgassunk, és örvendezzünk. Nagyon szép emlékű szülés ez számunkra. Nem erőltettünk semmit egymásra. Mariann (az anya) nem azzal jött, hogy mindenáron vízben akar szülni. Ő csak azt szerette volna, amit minden várandósnak felajánlunk: mindaddig engedjük a folyamatokat a maguk útján járni, amíg nincs komoly okunk rá, hogy beavatkozzunk. Láttuk, hogy jól érzi magát a vízben, ezért megkérdeztük, szeretne-e végig ott maradni. Mariann úgy döntött, hogy a vízben marad, és ez így volt jól. Mindannyian jó érzéssel gondolunk vissza arra az estére. “


[1] Vízben szülés: divat, jogos igény, elfogadott szülési mód, vagy még keresi a helyét a mai magyar szülészeti gyakorlatban? In: Varga Katalin (szerk.) A szülési fájdalom kezelése. Nem farmakológiai módszerek. Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2021.

Recommended Posts