Skip to content

Miben segítünk?Miben számíthat ránk?

Miben segítünk?

Aggodalmak merültek fel Önben azzal kapcsolatban, hogy gyermeke nem fejlődik jól?

Úgy látja, hogy mozgása nem halad megfelelő ütemben? Korábban jött a világra? Nehezen alszik el? Nem eszik jól? Nehezebb vele kapcsolatot teremteni? Nem figyel eléggé? Még nem beszél? A gyermek születését követően amint a gyanú felmerül, máris fordulhatnak hozzánk, nincs alsó korhatár. Vizsgálatra és az intézményünkbe való bekerülésre a gyermek 2,5 éves koráig jelentkezhetnek.

Sok esetben könnyen eldönthető, hogy van-e egyáltalán probléma. Ha alapos körüljárást és kivizsgálást követően sem találunk elmaradást, akkor megnyugtatjuk Önöket és nem javasolunk további teendőt. Amennyiben a gyermek fejlődésében elmaradást/eltérést tapasztalunk, azonnal fejlesztést/terápiát biztosítunk.

Sok ehhez hasonló kérdéssel évente 600 család fordul hozzánk. Bátran jelentkezhetnek Intézményünkbe akkor is, ha szakember javasolta (házi gyermekorvos, védőnő, kisgyermeknevelő), és abban az esetben is, ha Önökben szülőkben merül fel kérdés gyermekük eltérő fejlődésével kapcsolatban. Megnyugtató választ úgy tudunk adni, ha előzetesen minél több információt kapunk Önöktől, majd a felmerülő probléma tükrében két vagy három szakember jelenlétében megvizsgáljuk a gyermeket.

A folyamatban természetesen a szülők mindvégig jelen vannak, és aktívan részt vesznek. Vannak gyermekek, akiknek fejlődése életkezdetük eseményei okán nagyobb odafigyelést igényel (pl. koraszülöttség, születési komplikáció), ilyenkor a gyermek fejlődésének szorosabb nyomonkövetését javasoljuk néhány hónapig vagy évig, mindezt Önöknek szóló tanácsadással egybekötve.

Amennyiben a gyermeknél valamelyik, vagy több fejlődési területen elmaradást, illetve eltérő fejlődést tapasztalunk, megpróbáljuk a nehézséget minél jobban körüljárni, körvonalazni ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb fejlesztést, terápiát tudjuk ajánlani. 60 munkatársunk dolgozik team munkában a legkülönfélébb végzettségekkel, és igen széleskörű szakmai tapasztalattal. A gyermek fejlődési nehézségeinek megállapítását is a szakemberek egy csoportja végzi, majd ha szükség van fejlesztésre, a különféle terápiákat is összehangoltan végzik munkatársaink (gyógypedagógusok, gyógytornászok, konduktorok, pszichológusok, szülő-csecsemő konzulensek, perinatális szaktanácsadók, családterapeuták).

Előfordul, hogy tudjuk, mi okozza egy kisgyermek fejlődési elmaradását, más esetekben, ha ez nem derült még ki, keressük az okot is. Ebben szakorvosaink (gyermekneurológus, gyermekpszichiáter) vannak segítségünkre, akik a vizsgálatban is részt vesznek, és ha kell, további kivizsgálásra tudják irányítani a gyermeket.

Bővebben

Meddig lesz szüksége gyermekemnek fejlesztésre?

Mindig ezeket a terápiákat kell majd végeznünk? Kitől kaphatok választ a kérdéseimre? A gyermekek fejlődése egy hosszú és állandóan változó folyamat, melyet sok tényező befolyásol. Az első vizsgálat alkalmával a legtöbb esetben azt tudjuk eldönteni, hogy szükség van-e a gyermek fejlődésének támogatására illetve nyomonkövetésére. Azt is körvonalazni tudjuk, hogy milyen módszereket gondolunk a leghatékonyabbnak a gyermek nehézségeinek a csökkentésére, megszüntetésére, illetve az Önök támogatására.

A vizsgálatot követően a gyermek fejlesztését végző kollégák lesznek az ő fejlődésének legszorosabb megfigyelői, ismerői. Látni fogják, hogy adott idő elteltével mennyit változik a gyermek, a fejlesztések hatására miként fejlődik. Kontroll vizsgálatra is lehetőség van, ilyenkor újra felmérjük a gyermek fejlettségi szintjét. Ezen az ismételt vizsgálaton különösen fontos az a fejlődési folyamat, melyet mind a szülők, mind a fejlesztő szakember tapasztaltak az elmúlt időszakban.Elképzelhető, hogy az ellátás során csak egy szakemberrel fognak kapcsolatba kerülni, ő fogja kísérni Önöket amíg a Központunkba járnak.

Amellett, hogy fejlesztést vagy terápiát végez gyermekükkel, tanácsadást is biztosít Önöknek minden felmerülő probléma kapcsán, legyen az otthoni játék, napirendi kérdések, viselkedési nehézség, evési-alvási gondok. Ezen kívül segít intézni az adminisztratív teendőket is, amik szolgáltatásaink igénybevételéhez szükségesek.Előfordulhat, hogy gyermekének többféle terápiát is javasolunk egyidőben. Ezeket próbáljuk úgy összehangolni, hogy kiegészítsék egymást, megadják a szükséges segítséget, és ne terheljék túl a gyermeket, Önöket.

A szakemberek mindig szorosan együtt dolgoznak a háttérben, de az is előfordul, hogy két szakember együtt tart foglalkozást, általában ezek csoportos ellátások. Egy típusú fejlesztésből általában heti egy alkalmat biztosítunk. Ezen játékos együttlétben a szülő is szervesen részt vesz, és a gyógypedagógussal, mozgásfejlesztővel együtt állítják fel a célokat, amin „dolgozni” fognak. Közösen gondolkodnak azon, hogyan lehet a hétköznapokban is megteremteni olyan helyzeteket, melyek a gyermek fejlődését maximálisan elősegítik. A szakemberek számára fontos minden olyan információ, amit a szülőtől kaphat, hiszen gyermekének ő a legjobb ismerője, a nap 24 óráját ő tölti vele.

Ahogy gyermek életkora változik és a fejlődési üteme kirajzolódik, szükség van arra, hogy újragondoljuk az ellátását, erre a tanév elején és a kontrollvizsgálatok kapcsán kerül sor. A fejlesztő szakemberek és a szülők közösen is kezdeményezhetik a gyermek fejlődésének figyelembe vételével azt, hogy változtassunk a fejlesztések típusán vagy mennyiségén.

Bővebben
Miben segítünk?

Honnan tudhatom, hogy a Budapesti Korai Fejlesztő Központban jó kezekben vagyunk? Több évtizedes szakmai tapasztalat

Miben segítünk?

Központunk közel 30 évvel ezelőtt indult útjára, azóta több, mint tízezer családnak biztosítottunk vizsgálatot, fejlesztéseket, terápiákat, tanácsadást. A team munka, vagyis több szakember együttes munkája, közös gondolkodása mindig elsődleges volt számunkra a családok minőségi ellátása érdekében. Szakmai tudásunkat folyamatosan gyarapítjuk, a hazánkban elérhető fejlesztő módszerek nagy részét biztosítani tudjuk, így mindig az adott gyermek fejlődését leginkább elősegítő terápiát alkalmazzuk. Szemléletünk alapja, hogy a szülőkre partnerként tekintünk. Munkatársaink számtalan cikkben, könyvben és képzésben tették és teszik átadhatóvá azt a szemléletet és tudást, amit az évtizedek során felhalmoztak. Így nem csak a hozzánk forduló családok kapnak magas színvonalú ellátást, de az ország számos pontján hozzá tudunk járulni a szakemberek továbbképzéséhez, a családközpontú kora gyermekkori intervenció korszerű szemléletének terjedéséhez.

Mikor ér véget a korai fejlesztés?

A korai fejlesztés végső célja, hogy minden gyermek legkésőbb 3 és 4 éves kora között közösségbe, óvodába kerülhessen. Fontosak a kortárs kapcsolatok, a jól strukturált napirend, az önállóságra nevelés. Mire a gyermek 3 éves korhoz közelít, addigra körvonalazódik, kirajzolódik, hogy van-e olyan fejlődési terület, ahol továbbra is támogatásra szorul. Azt is fel tudjuk mérni, hogy a nehézségeivel milyen típusú közösségbe tud majd várhatóan legkönnyebben beilleszkedni, és hol tudja a számára megfelelő további támogatást megkapni.

Miben segítünk?

Mikor mehet közösségbe a gyermekem? Hová tud majd beilleszkedni? Ki fog nekünk ennek eldöntésében segíteni?

Önökkel közösen azon munkálkodunk, hogy a gyermek a fejlődési elmaradását a lehető legnagyobb mértékben behozza. Van, amikor ez sikerül, ebben az esetben a gyermeket ellátó kollégák egy részletes záró véleménnyel bocsátják útjára a gyermeket, Önöket.

Sok kisgyermek úgy megy el tőlünk, hogy egyes területeken továbbra is fennállnak a nehézségei. Ilyenkor mindenképp úgy szeretnénk elengedni Önöket, hogy megtaláljuk a gyermek számára az ellátás folytatását más intézményben.
Az Önök gyermekével foglalkozó szakemberek mindenben támogatják Önöket a zökkenőmentes váltás érdekében.

MunkatársainkAkikre számíthat