Marton Kinga szociális munkás és gyógypedagógus kollégánkkal beszélgettünk a Koraiban igénybe vehető szociális segítségnyújtásról, illetve arról, mit jelent a szociális háló, hogyan tudunk annak feltérképezésében jól segíteni.

Egyszerre vagy képzett a szociális munka és a gyógypedagógia területén. Hogyan kapcsolódnak ezek össze benned?

Marton Kinga, a szociális mini-iroda vezetője

Abban biztos voltam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni, óvó néni szerettem volna lenni, de az anyukám lebeszélt erről. Az ELTE-n akkoriban indult a szociális munka szak, nagyon színvonalas képzést adott, amihez a szociálpolitikát is felvettem, elvégeztem. Kapcsolatba kerültem a martonvásári diákotthonnal, (Gyermekvédelmi Központ Fejér Vármegye – szerk.) többször jártunk oda a családommal adománygyűjtésre, és a vezető az egyik alkalommal megkérdezte, lenne-e kedvem ott dolgozni szociális munkásként. Elkezdtem itt dolgozni, de rájöttem, hogy a gyermekotthonban végezhető szociális munkában tehetetlennek érzem magamat, sokkal inkább a gyerekekkel való kapcsolódásban teljesedtem ki.

A diákotthonban középfokban értelmileg érintett, államilag gondozott gyerekekkel kezdtem el foglalkozni, és emellett jelentkeztem a Bárczira (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar – szerk.) a gyógypedagógus képzésre. Még mindig van olyan gyerek, aki ugyan már húsz éves, de ír nekem, kapcsolatban vagyunk.

Azaz megtapasztalom nap mint nap, hogy felelősséggel tartozunk ezekért az emberekért, és a kapcsolódásunk nem pillanatszerű.

A szociális munkáról igazából keveset tudunk, és a kifejezés sem a legszerencsésebb. Te hogy látod?

Igen, sokszor úgy élem meg, hogy az emberek a legtöbbször a konkrét anyagi juttatásokkal kapcsolatos jogszabályok felkutatására akarják használni ezt a szolgáltatást, és kevésbé kerül előtérbe a támogató, kísérő funkció. Amit a kezdetekben tanultam a szociális munkáról, az sokkal inkább a mentálhigiénés segítő beszélgetés területéhez kapcsolódik. Ami egyszerre családrendszert támogató, egyéni életvezetésben segítő szaksegítség tud lenni, és mintha ez a szerepkör kezdene kikopni a jelenben sajnos.

A Koraiban a Fa csoportban dolgozom, (gyógypedagógiai óvoda súlyosan, halmozottan sérült kisgyermekek számára – szerk.) és egyszerre ezt az oldalamat is meg tudom élni. Itt nagyon megtaláltam magamat és hasznosnak érzem a munkámat. A szülőkkel együtt gondolkozom arról, hogy az aktuálisan felmerülő nehézséget hogyan lehetne a belső és a külső erőforrások segítségével megoldani. Partneri viszonyban, nem egy aszimmetrikus kapcsolatban, ami számomra rendkívül fontos. Nekem van egy plusz tudásom, amit oda tudok állítani melléjük, de ők tudják végül megtenni azt a lépést, ami a legjobban illeszkedik hozzájuk. Ráadásul a kollégák is részt vesznek ebben a folyamatban, azaz egy közösség együtt segít megoldani a felmerülő problémákat.

A közösségteremtésnek óriási felhajtó ereje van!

Bárcsak jobban meg tudna jelenni ez a funkció az egyéni gyógypedagógiai kísérésekben is. Én úgy érzem, minden jó szándék ellenére, hogy ott van valami állandó nyomás a fejlesztések irányában.

Elképesztő sokk lehet a szülők számára, hogy egy vizsgálat, esetleg egy diagnózis megfogalmazása után hogyan is folytassák a hétköznapjaikat. Nem biztos, hogy a három kocka egymásra helyezése a legfontosabb cél, több egyéni támogatásra lenne szüksége a szülőknek. A család kompetenciáját kellene megerősíteni, a szülőket támogatni. Lehet, hogy nem minden esetben ez az igény, de erre nekünk segítő szakemberként minden esetben gondolnunk kell.

Mi az a szociális mini-iroda?

Alapvetően azért jött létre, hogy ha egy család támogatása során megfogalmazódik az igény a szociális megsegítés szükségességére is, akkor a szociális munkás, azaz jelen esetben én, felveszem velük a kapcsolatot. Lehetőség van segítő beszélgetésre, amelyben együtt feltérképezzük a nehézség hátterét, és segítek megtalálni a körülöttük fellelhető szociális hálót, igénybe vehető támogatásokat.

Azaz felveszem a kapcsolatot az illetékes önkormányzattal, szociális vagy gyermekvédelmi osztályokkal, és informálódom a helyi szociális témájú rendelkezésekről, igénybe vehető szolgáltatásokról. Tudok segíteni a bölcsődei és óvodai elhelyezések kérdésében is. 

A segítő beszélgetés sokszor abban ad támpontot, hogy egyáltalán merre induljunk el

A gyakorlatban legtöbbször emailes úton keresnek meg a családok, és inkább a juttatások folyamatában segítek, de sor került már személyes beszélgetésekre is, melyek nagyon jól sikerültek. Még keressük a helyét ennek a Koraiban igénybe vehető szolgáltatásnak. Lehet, hogy szükség volna egy emberre, aki pár alkalmas beszélgetés alapján segít eldönteni, hogy annak az adott családnak milyen konkrét mentálhigiénés segítségre volna szüksége. Akár ez is lehetne a szociális mini-iroda feladata.

Mit jelent a segítő háló feltérképezése?

A szociális munkás képzésen során ez volt az egyik kulcsfogalom. Ki az, akire számíthat, és kitől milyen segítségre számíthat az egyén. Például ki tud bevásárolni, ki tud segíteni a gyermek felvigyázásában, azaz az apró mozzanatok összegyűjtése.

Kik lehetnek a természetes segítők, a szomszéd néni, a barátnő, bárki, aki csak egy kicsit is könnyebbé teheti az életét. Például, ha egyedül el tud menni az az anya hajat mosni, és addig a szomszéd együtt játszik a gyerekkel, az óriási feltöltődést jelenthet. Szabad segítséget kérni, ez nem szégyen. Ez korábban természetesen működött, hogy egy anya nem volt egyedül a gyermekével, volt körülötte egy falu, egy közösség. Ez borzasztóan nagy hiány most, és nem csak az eltérően fejlődő gyerekek szülei szenvednek ettől. Éppen ezért még nagyobb hangsúly van a segítő hálózat felkutatásán.

Aztán az is ide tartozik, hogy az úgynevezett professzionális segítőknek, mint például egy védőnő, mi a feladata, milyen kérdésekkel lehet hozzá fordulni. Vagy az is, hogy milyen támogató szolgálatok vannak, ahova biztonsággal fordulhatnak. S mindeközben ne tévesszük szem elől azt az alapvetést, hogy aki a segítséget kéri, ő dönt végül, mi csak ajánlásokat teszünk. Ha mégsem él a felkínált lehetőségekkel, azt el kell fogadnunk. 

Ajánljunk most néhány ilyen szervezetet az olvasóknak, hogy hova fordulhatnak még segítségért.

A KézenFogva Alapítványt, az Egyszülős Központot és az Otthon Segítünk Alapítványt jó szívvel ajánlom. Sokszor a fejlesztésekre való eljutás is kérdés, a támogató szolgálatokat ajánlom ebben a kérdésben. A Református Szeretetszolgálat, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezekben a kérdésekben biztosan segít.

Bővebb információk:

https://otthonsegitunk.hu/

https://www.egyszulo.hu/

https://kezenfogva.hu/

Udvarnoky Zsófia

Recommended Posts