A Budapesti Korai Fejlesztő Központban már hagyománnyá vált, hogy február elején segítő, informatív tájékoztatót tartunk a szülőknek azzal kapcsolatban, hogy gyermekük három éves kora körül milyen közösségbe lépéssel kapcsolatos teendőik lehetnek.

A teendők igen sokféle specifikus, erőt próbáló feladatot jelentenek, ugyanis egyszerre kell lépéseket tenni a gyermekük közösségbe kerülésével vagy éppen még az alóli mentesség intézésével kapcsolatban, valamint feldolgozni azt, hogy nagy valószínűséggel a bölcsődében, óvodában is segítségre, plusz figyelemre lesz szüksége az eltérően fejlődő kisgyermeküknek.

Az alábbiakban Czeizel Barbara intézményigazgató előadásából szeretnénk kiemelni a legfontosabb tartalmakat és jó tanácsokat.

Milyen határidőkre figyeljünk?

A három éves életkor fejlődési mérföldkő, ezt minden szülő, szakember jól tudja. A jelenleg hatályos jogszabályok pedig megfogalmaznak bizonyos kötelező lépéseket, amit egy három éves gyerek intézményes nevelésével kapcsolatban tennünk kell. Ez pedig nem más, mint hogy valahogy döntenünk kell arról, hogy közösségbe lép-e, és ha igen, bölcsődébe vagy óvodába. Bölcsődébe járni nem kötelező, de azok a gyerekek, akik harmadik életévüket augusztus 31-ig betöltik, de szüleik úgy döntenek, nem íratják be őket semmilyen közösségbe, ezt megtehetik, de ehhez a szakértői bizottság véleménye szükséges.

Ami biztos, hogy bölcsődébe csak három éves kor előtt lehet beíratkozni. A beiratkozás folyamatos, és minden kerület Egyesített Bölcsődéjét kell felkeresni, ott a vezetőtől informálódni a szükséges lépésekről.

Az eltérően fejlődő kisgyermekek járhatnak korai fejlesztés és gondozásra jogosult, illetve sajátos nevelési igényű státuszban bölcsődébe, sőt, három éves korban sajátos nevelési igényű státusz birtokában tovább is maradhatnak ott. Ekkor mérlegelni kell a bölcsődei szakemberek, a saját szülői megérzések és tapasztalatok, valamint a gyermeket segítő egyéb szakemberek véleménye alapján, hogy melyik lehet a jó irány. Ami mindebből kiemelendő, hogy egy eltérően fejlődő, több támogatást igénylő kisgyermeknek nem kötelező három évesen óvodát kezdenie. Ahhoz viszont, hogy a gyermek bölcsődei ellátásban maradjon három éves kora után is, az illetékes Megyei/Fővárosi Szakértői Bizottság szakértői véleménye szükséges.

A közösségbe kerülés megszervezése igen alapos építőmunkát jelent

Tanácsok, fontos lépések óvodába lépés előtt

Amennyiben a gyermek óvodát kezd szeptemberben, az egyik legfontosabb szempont, amire ügyelnünk kell, a folyamatos előretervezés.

Manapság az óvoda kiválasztása és az oda való bekerülés egy tipikusan fejlődő gyermek esetében is sok munkát, előkészítést jelent a szülőknek. Egyre kevesebb a férőhely, a szakember, ezért nem biztos, hogy oda tud kerülni a gyermek, ami éppen a legideálisabb volna a család szempontjából, már ekkor megkezdődik a rangsorolás, a „felvételiztetés”. Pontosan ezért javasoljuk, különös tekintettel az eltérően fejlődő gyermeket nevelő családoknak, hogy már most, februárban kezdjék el a tájékozódást, és érdeklődjenek, kérdezzenek az óvodák vezetőitől, titkáraitól. Ebben az időszakban már kezd látszódni egy körülbelüli létszám, ami felszabadulhat majd az iskolába lépő gyerekek miatt, és óvatosan, de lehetnek már arról információk, hogyan tervezzenek az esetleges új belépőkkel.

Minden ilyen tájékozódó beszélgetés előtt információt kell gyűjteni az óvoda honlapjáról, elolvasni a pedagógiai programot, alapító okiratot, minden közérdekű dokumentumot, amit az óvoda közzé tesz az erre alkalmas fórumain. Azért is kulcsfontosságú ez az időben való tájokozódás, kapcsolatfelvétel, mert ez lehet egy majdani bizalmi kapcsolat kiépítésének is az előszobája.

Közösségbe sosem csak a gyerek jár, hanem az egész családja, őt körülvevő közvetlen környezete

Nem mindegy ugyanis, hogy gyermekünket hogyan képviseljük ezekben az intézményekben, a szülők tudnak igazán a gyerekeik hangja lenni, és kijárni azokat az utakat, melyek a lehető leginkább a gyerek érdekét szolgálják. Egyszerre kell óvatosnak, előzékenynek mégis határozottnak és kitartónak lenni. Egyáltalán nem könnyű, mert sok „korais” kisgyerek nem jár közösségbe az óvodába lépés előtt, és megannyi kérdés, akár félelem és aggodalom lehet a szülőkben, hogy milyen lesz ez az új életszakasz, gyermekük miként fogadja majd az elválást, az új kihívásokat, az alkalmazkodást és a hétköznapok megváltozott ritmusát.

Ha sikerül megtalálni azt az óvodát, akitől már minimum telefonon, de leginkább személyesen előzetesen informálódtunk, legjobb volna mielőbb befogadó nyilatkozatot is kérnünk, hogy a szakértői vizsgálatra már e dokumentum birtokában érkezzünk meg. Nagyban megkönnyíti a további hónapokat, a szakértői bizottság munkáját, de legfőképp a szülők stressz-szintjének csökkentésében van ennek szerepe, mert így azt mondhatjuk, a gyereknek biztosan van már óvodai férőhelye. Sajnos ez nem mindig működik ennyire gördülékenyen, és a lépések felcserélődhetnek.

Kommunikációs tréning

A tavalyi tanévben volt először arra lehetősége a hozzánk járó szülőknek, hogy ingyenes formában kipróbálhassanak egy kommunikációs tréninget, ami kifejezetten abban segít, hogy hogyan tudják jól képviselni önmagukat, és ezáltal a gyerekeiket a legkülönfélébb bürokratikus útvesztőkben. Idén is várható, hogy indul ilyen csoport, előreláthatólag márciusban, pénteki napokon.

Bővebb információ: https://www.koraifejleszto.hu/talald-meg-a-hangod-es-hallasd/

 A 2024. február 2-án és 9-én tartott Hogyan válasszunk bölcsődét és óvodát? című tájékoztató diasorát itt tekinthetik meg:

Udvarnoky Zsófia

Recommended Posts