Ha már a gyűjtögetés témája körül forgolódunk egész januárban, arra gondoltunk, készítünk egy gyerekkönyv ajánlót. Kifejezetten azzal a céllal, hogy a hozzánk járó, 0 és 3 éves korú gyerekpopuláció számára igényes, befogadható és örömmel használható könyveket ajánljunk.

A legkisebbek olvasmányai

Alapvetés, hogy az első három életévben a könyv ugyanúgy játék, mint a labda, a maci vagy a gyurma. Jobban mondva az az igazán jó mesekönyv, ami ennek az elvárásnak megfelel. Azaz lehet belőle építeni, hangja van, különböző felületű és minőségű anyagokat lehet benne felfedezni, cselekvésre sarkall (nyitogatható, mozgatható), és nagyon fontos, vizuálisan jól kódolható, feldolgozható. A legeslegkisebbek számára adható első könyvecskékre pedig mindez hatványozottan igaz.

Pár hónapos kisbabáknak adható Nagy Diána feket-fehér (kontrasztos) Babageometria sorozat összes könyvei, melyek egyben leporellók is, és kisméretűek.

Aztán jó, ha puha könyvet is a kisbabák kezébe adunk, olyat, amiben mozgatható elemek vannak, illetve tükör, hogy önmagukat is megcsodálhassák, és ami finom hangot ad. Például a Little Dutch tengerészes puha kiskönyve vagy a Scolar Kiadó Kacsás, csörgő könyve.

Teljesen felesleges ekkor még a szöveg, mi találjunk ki hozzá egy-egy kísérő mondatot, a vizuális élményen, a tapinthatóságon, a kézbevehetőségen, a felfedezés örömén van a hangsúly.

Idővel pedig ezek a tárgyak, amiket mi felnőttek könyvnek nevezünk, beépülnek a rakodás – cipekedés (vagyis a játék) világába, és az is lehet, hogy egy-egy kisgyerek ezen támaszkodik, vagy épp a feje alá akarja betenni, esetleg összekeni vagy bemaszatolja picit. Ez így van rendjén, a valódi olvasó először saját és közeli, tapasztali tudást szerez a könyvéről.

A leporellók manapság kevésbé elérhetőek könyvesboltokban, pedig azért nagyon jók, mert hosszan elkísérik a gyerekeket. Kiváló csúszdát, utat, búvóhelyet lehet építeni belőlük, vagy az éppen hason fekvő gyerek szemlélődést támogatni velük. Később már mint mesék is nagyon hasznosak, segítik, hogy a történet sorrendiségét követni lehessen, azaz hogy miként épül egymásra (szó szerint) egy összefüggő elbeszélés. Mozgó könyvárusoknál, antikváriumokban, zsibvásárokon és a legváratlanabb helyeken még szembe jönnek. 🙂

Az alvás, önmegnyugtatás témái

Az első három életév egyik legnehezebb témái közé tartozik az alvás és a megnyugtathatóság. Ennek a ritmusa, a rituáléi és a fejlődésének az alakulása sok kreativitást, türelmet és erős idegzetet igényel a szülőktől. Éppen ezért számtalan mesekönyv szól erről, de csak kevés olyan van, ami a gyerekek számára is értelmezhető. Olyanra gondolok, ahol el van rejtve valami játék, mozgatható elem a könyvön belül, amihez ők is kapcsolódhatnak, amivel tevékenykedhetnek.

Sajnos már nem kapható a Jó reggelt!Jó éjszakát mesekönyv, amiben egyszerre lehet kihajtani az oldalakat, megsimogatni az állatokat és letisztult tartalommal találkozni, de Patricia Geis Jóéjtpuszi mindenkinek! könyve hasonló célokat tűz ki. Itt a gyerekek az esti rutin részeit gyakorolhatják be, viszont elég nehézkes a kartonból készült darabok mozgatása, rakosgatása.

Jó szívvel ajánljuk még a témában a Jó éjt Toppancs!, a Kisnyuszi aludni megy, a Jó éjszakát kisnyuszi mesekönyveket.

A szobatisztaság dilemmái

Valljuk be, a szobatisztasággal kapcsolatos útvesztők, “kaki parák”, pelenka megpróbáltatások is előkelő helyet foglalnak el a kisgyermekkorral kapcsolatos témák erdejében. Nagyon fontos szerep jut ebben a mesekönyveknek, mert a szobatisztaság témájához szorosan hozzátartozik, hogy a testünkkel egyre jobb viszonyt legyünk képesek ápolni, azaz a testtudatossággal elmélyülten foglalkozni. A testrészekkel való ismerkedésben megfelelő kiindulás lehet ez a könyv, ahol jókat derülhetünk azon (és kihajtós része is van), melyik állatnak milyen a “popója”.

Ehhez a témához tartozóan ajánljuk még a Pisilés, fogmosás, fürdés, A Bili-buli és a nagy kedvencünket, a Mese a vakondról, aki tudna akarta, hogy ki csinált a fejére című mesekönyveket.

Cselekedtetős, simogatós, mozgatható könyvek

Továbbra is hangsúlyozzuk, a könyv játék eszközként is felfogható, például jó, ha van kéznél olyan, amit be lehet vizezni, és ennek hatására előjön egy figura. A pancsolós könyvek közül ez a dinós nagyon izgalmas, csak ha víz éri, bukkannak elő a dinoszauruszok. Lehet spricnivel, vizes szivaccsal is próbálkozni.

Aztán az is jó, ha hangot ad, mozgatni lehet benne valamit, megváltozik attól valami, ha a kisgyerek hozzáér. Erre a célra az úgynevezett pop-up könyvek, húzd és mondd! sorozat darabjai vagy a formabeillesztőket tartalmazó könyvek kiválóak. Ebbe a kategóriába sorolható a Kedvencek, a Nyihaha!, az Autók az úton, A dzsungelben, A kukucs, itt a kert! című mesekönyvek, ezeket szívesen ajánljuk. A Scolar Kiadó nagysikerű kiadványa, a Megfújni és tapaszt rá! címmel sajnos most nem kapható, de az egyik legjobb mesekönyv, amiben tényleg végig játszani is lehet.

A cselekedtetős könyvek közül szeretnénk kiemelni azokat, amelyek illusztrációja, témája művészi igénnyel készült el, ilyen Hervé Tullet Pötty könyve, ahol a lenyűgöző grafikai megjelenítés mellett varázslatban lehet része a gyerekeknek. Ha tapsolnak, ha megrázzák a könyvet, ha rányomnak arra a pöttyre, amelyikre a könyv kéri őket, a következő oldalon mindig történik valami. Ez a mesekönyv egészen sokáig elkísér bennünket, és felnőttként is szívesen időzünk el vele.

Ugyanezen a logikán alapul az Érintsd meg a csodafát! című mesekönyv is, ami lírai hangvételű, az évszakok változásán kívül az élet körforgását is meg lehet belőle érteni, és mindezt könnyed, egyszerű és igazán szép képek segítik.

Egy orvosi vizsgálat előtt pedig kifejezetten hasznos, ha játszva készítjük fel a gyereket az ismeretlen és izgalommal teli pillanatokra. Ehhez mi az Első orvosi táska könyvemet ajánljuk.

Rövid történetek, első mesék

Amikor a gyermek már képes egy hosszabb mesét megfigyelni, egy összefüggő történet részleteit végighallgatni, akkor ezeket a mesekönyveket ajánljuk.

Pipp és Polli A piros lufi könyve kellően letisztult, egyszerű és rövid történet, sok ismétléssel, átlátható vizuális rendszerrel, jó megjelenítéssel, életszerű szituációkkal van tele.

Ajánljuk a Boribon könyveket, mert az illusztrációk ennek a korosztálynak tökéletesen követhetőek, a könyveknél fontos és követendő példa, hogy a szöveg és a kép elkülönül, tehát nincsen túl sok információ egy-egy oldalon. Ráadásul a bevezető Boribon könyvek (Boribon autózik, Boribon vendégei) kifejezetten a legkisebbeket célozza meg.

A Maszat sorozatot jól ismeri mindenki, közülük mi a Maszat játszik címűt ajánljuk, mert olyan helyzeteket lehet belőle a gyereknek átélni, amelyek egy közösségben nap mint nap előfordulnak, és mindezt érthető és izgalmas illusztrációk segítik.

A gyűjteményünk nem hiánytalan, viszont abban az értelemben hiánypótló, hogy kifejezetten a “korais” szempontok szerint, a kollégák ajánlásával készült.

További javaslatokat szívesen fogadunk és jó játék – és olvasás élményeket kívánunk!

Udvarnoky Zsófia

A borítókép Szimonidesz Hajnalka alkotása.

Recommended Posts