Skip to content

Evés fókuszú fejlesztés

A megkésett, vagy eltérő fejlődés okozta evés nehézségek, illetve egyéb evészavarok esetében evés fókuszú fejlesztést ajánlunk fel. Ennek során a gyermekkel és a szülőkkel a legtöbb esetben egy szakember foglalkozik, a munka hátterében azonban elengedhetetlen a különböző szakterületeken jártas kollégák együttes gondolkodása, munkájuk összehangolása.

empty

Egyéni foglalkozások

Megkésett, eltérő fejlődésű és halmozottan sérült gyermekek evésterápiája

Megkésett, eltérő fejlődésű és halmozottan sérült gyermekek evés fókuszú fejlesztése

A fejlesztés során a mozgásterapeuta és a gyógypedagógus összehangolt együttműködésének eredményeként kialakítjuk a biztonságos étkezési testhelyzetet, és megteremtjük a szájkörüli izmok optimális működésének feltételeit. Nagyon fontos, hogy a gyermek megtanuljon választani, szükségleteit megfelelően jelezni az étkezés közben, ehhez elengedhetetlen a kommunikáció fejlesztése is. A gyakran tapasztalható szenzoros túlérzékenység csökkentése is a terápia része.

Evésfókuszú fejlesztés autizmus diagnózis vagy annak gyanúja esetén

Autizmusban érintett gyermekek számára különösen nagy kihívást jelentenek az étkezési helyzetek, mert azok egyben szociális interakciók sorozatai is. Az ezekben való eligazodáshoz fejlett szociális-kommunikációs készség, rugalmas, a helyzethez alkalmazkodó gondolkodás szükséges. Az evészavar hátterében állhatnak a szenzoros érzékelés zavarai is. A fejlesztő foglalkozások során a fenti nehézségek enyhítésére törekszünk.

Evésterápia autizmus diagnózis vagy annak gyanúja esetén
Integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció, perinatális szaktanácsadás

Integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció, perinatális szaktanácsadás

Abban az esetben, ha a táplálkozási probléma hátterében a kisgyermek érzelem- és viselkedésszabályozása, kapcsolati nehézség, esetleg a születés körüli negatív élmények utóhatása áll, konzultáció formájában nyújtunk támogatást a családoknak.

empty

Csoportos foglalkozások

A több különféle végzettségű szakember által vezetett csoportos foglalkozásokat azoknak a családoknak ajánljuk fel, ahol a gyermekek evés iránti kedvét növelheti a többi gyermekkel való kapcsolat. A csoportban egymás megfigyelése, utánzása könnyebben megvalósul, emellett a szülők számára segítséget jelent a szülőtársakkal való tehermegosztás és a közös gondolkodás is. A csoportos evési helyzet a felkínált ételek minőségében és mennyiségében a résztvevő gyermekek fejlődési szintjéhez, egyéni igényeihez és szükségleteihez igazodik. A csoportfolyamatot rendszeres időközönként a szülők számára szervezett egyéni konzultáció vagy szülőcsoport egészíti ki.
Honlapunk blog menüpontját folyamatosan bővítjük a témához kapcsolódó szakmai anyagokkal, cikkekkel. Kérjük, látogasson el erre az oldalra is.