Skip to content

Csoportok autista, szociális és kommunikációs nehézséggel élő gyermekek számára

Központunkban az állapotvizsgálat után többlépcsős ellátási rendszert nyújtunk az autista és szociális és kommunikációs nehézséggel élő gyermekek és családjaik számára. Először egyéni helyzetben foglalkozunk a gyermekekkel és a családokkal, majd lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyermekek kortárs közösségi tapasztalatokat is szerezzenek.

Az 1-2 órás kiscsoportos fejlesztést azoknak a gyermekeknek javasoljuk, akik már pozitívan viszonyulnak a csoportos helyzetből adódó örömforrásokra, tanulási lehetőségekre és kisebb kihívásokra is, mint pl. egymás megfigyelése és utánzása, mindennapi kapcsolatteremtési stratégiák kipróbálása, a tér és az eszközök megosztása.

empty
Közösségre való felkészítő csoportok autista gyermekek számára

Az 1 vagy 2 napos, napi 4 órás csoportokkal célunk, hogy a gyermekek rutint szerezzenek az otthonitól eltérő napirendhez való alkalmazkodásban, ami részben megkönnyíti egy jövőbeli közösségbe történő beilleszkedést. Emellett mintaként szolgálhat egy adott otthoni helyzet megközelítéséhez is, mint pl. valamire való felkészülés, egy kedvelt dolog késleltetése, alku helyzet megértése, valaminek a befejezése.
A társas helyzetek gyakorlását segítő programok között szerepel a reggeli köszöntő kör, a közös kézműves, zene és mozgás foglalkozás, célzott szociális készségfejlesztő foglalkozás a babzsákfejlesztő program felhasználásával. Eközben nagy hangsúlyt fektetünk a spontán kapcsolódások ösztönzésére és támogatására, ehhez is biztosítunk időt, teret, eszközöket. A társas készségek egyénre szabott támogatását a csoport igényeihez illeszkedő egyéni és csoportos helyzetek váltakozása és a felnőtt-gyermek arány is segíti. Hat-hét gyermek van 1 csoportban, amit a csoport teljes idejében 3-4 szakember kísér.

A társas és kommunikációs készségek fejlesztésén túl hangsúlyos az önállóság személyre szabott támogatása is, mint pl. az önálló öltözés, kézmosás, evés és szobatisztaság egyéni próbálgatása.

A fentieken kívül lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyermekek megtapasztalják a szülőktől való távollétet, mivel ezekben a csoportokban a gyermekek már nélkülük vesznek részt. A szülők havi rendszerességgel detektív tükrön keresztül figyelhetik meg gyermeküket. Ebben a csoportban is fontos számunkra a szülőkkel való szoros együttműködés, a kölcsönös tapasztalat megosztás, így a megfigyelést minden esetben szakemberrel történő konzultáció követi a látottakról, és az otthoni tapasztalatokról.

Közösségre való felkészítő csoportok autista gyermekek számára
Közösségre való felkészítő csoportok autista gyermekek számára

Nemcsak a családokkal való szoros együttműködést tartjuk fontosnak, hanem azt is, hogy minden olyan szakember, aki a gyermekkel foglalkozik, megismerje egymás munkáját. Megfigyelési és konzultációs lehetőséget biztosítunk a gyermek jövőbeli óvodapedagógusa, gyógypedagógusa számára is.

Honlapunk blog menüpontját folyamatosan bővítjük a témához kapcsolódó szakmai anyagokkal, cikkekkel. Kérjük, látogasson el erre az oldalra is.